Het is winter, buiten is het koud (al is het de laatste tijd erg zacht), nat en soms ook guur. Dierenliefhebbers willen natuurlijk dat hun gevleugelde vriendjes het buiten in de winterse kou ook zo aangenaam mogelijk hebben. Daarom geeft ons tuincentrum in Temse een paar handige wintertips om jouw huis- en tuindieren het nieuwe jaar ook op een prettige, veilige en gezonde manier in te laten gaan.
1. Gezond voer voor vogels
Als temperaturen dalen, moeten vogels veel eten om voldoende energie op te doen om warm te blijven. Verwen ze dus met speciale vogelpindakaas, pinda's, pindaslingers, strooivoer en zonnebloempitten in silo's en andere voederhouders. In ons tuincentrum in Temse schaf je allerlei leuke voedersilo's en voederschalen aan. Bovendien is het een prachtig gezicht om al die fladderende kool- en pimpelmeesjes, roodborstjes, mussen en halsbandparkieten hun best te zien doen er zo veel mogelijk van te kunnen smullen.
2. Waterschalen
Vergeet niet dat vogels ook in de winter behoefte hebben aan drink- en badwater. In ons tuincentrum vind je vorstbestendige schalen van allerlei materialen, verschillende formaten en hoogtes waarmee je de tuinvogels kunt helpen. Ook een egel die tijdelijk ontwaakt uit zijn winterslaap zal blij zijn met een slokje water. Vriest het? Keer de waterschaal dan om, zodat het ijs eruit valt of kan wegsmelten en vervang het bevroren water door lauwwarm water. Gooi geen zout in het water om bevriezing te vertragen, want zout is slecht voor dieren zoals vogels en egels.
3. Laat de boel even de boel
Maak de tuin vooral niet 'winterklaar' of te netjes. Laat afgevallen bladeren liggen en dorre, bruine bladeren en stengels aan planten zitten. Daarmee bescherm je niet alleen vorstgevoelige planten en jonge bloemknoppen, maar bied je ook insecten en andere kleine dieren beschutting en voedsel. Egels houden hun winterslaap graag in een grote hoop bladeren, padden en kikkers kruipen het liefst weg tussen een stapel houtblokken en takken. In het voorjaar kun je weer aan de 'grote schoonmaak'. Tijdens de lente helpen vogels, egels, padden en kikkers je met de 'ongediertebestrijding', want ze verslinden slakken, bladluizen en nog veel meer tuinplagen.
4. Pekel, ijs en sneeuw
Wist je dat als honden sneeuw eten ze daar ziek van kunnen worden? Pekel is niet prettig voor gevoelige honden- en kattenpootjes. Vermijd daarom gepekelde plekken tijdens je wandeling met Vicky, Rakker of Bella. Speelse en nieuwsgierige honden zullen zich al snel op het ijs wagen. Nog een reden om ze aangelijnd te houden, want voor je het weet zakken ze door het ijs of vallen ze in een wak. Als het echt flink koud is, kun je ze bovendien een mooi of grappig hondenpakje of '-jasje' aantrekken. Kijk ernaar op onze dierenafdeling. Laat een vijver met vissen erin niet geheel bevriezen, want dan krijgen de vissen geen zuurstof meer. Hang er bijvoorbeeld een warmte-element in.
Het hele team van ons tuincentrum in Temse wenst iedereen – twee- en viervoeters – een gezond, fleurig en kleurrijk nieuw jaar! Check onze contactpagina voor de openingstijden. Wij zien je graag snel weer in ons tuincentrum.