De tijd vliegt! We hebben nog maar weinig mooie lentedagen gehad, maar de langste dag van het jaar en de zomer dienen zich alweer aan. Net zoals Vaderdag trouwens! Juni is doorgaans een van de mooiste tuinmaanden. De rozen bloeien volop, net als heel veel andere vaste planten en alles is nog heerlijk fris groen. Neem vooral de tijd om ervan te genieten, in je luie stoel, aan de rand van de vijver of opblaasbadje of tijdens het barbecueën. Ons tuincentrum in Temse heeft natuurlijk alles in huis waarmee je optimaal het betere buitenleven kunt beleven. En geeft je graag 15 tuintips om jouw tuin of balkon om te toveren in een fleurig vakantieparadijsje.
- Knip telkens uitgebloeide bloemen uit de rozen, zodat de struiken en klimmers langer doorbloeien. Doe dat niet bij botanische bottelrozen (die vroeg en eenmalig bloeien), anders mis je straks hun mooie bottels. Geef je rozen speciale rozenmest voor een extra bloei-boost en om ziektes zoals sterreroetdauw tegen te gaan.
- Nog geen rozen in je tuin of op je balkon? In ons tuincentrum in Temse vind je veel bloeiende patiorozen die geschikt zijn voor in grote potten en bakken. Verwen je nieuwe aanwinst met speciale potgrond voor rozen en geef ze regelmatig rozenmest.
- Verwijder ook regelmatig de uitgebloeide bloemen van potplanten, zoals Pelargoniums, fuchsia's en violen, en van perkgoed in hanging baskets, waardoor ze langer zullen bloeien. Geef de bloeiende potplanten op je terras en balkon elke twee weken vloeibare voeding voor een optimale bloei.
- Snoei hoogzomerbloeiers, zoals bergamot (Monarda), vlambloem (Phlox) en koninginnekruid (Eupatorium) vóór de langste dag (21 juni) iets terug, zodat ze steviger en compacter worden en iets later in het seizoen bloeien.
- Snoei rijke en relatief vroege bloeiers begin juni terug, zodat ze nog een keer kunnen gaan bloeien. Dat kan onder andere bij kattenkruid (Nepeta), ooievaarsbek (Geranium) en vrouwenmantel (Alchemilla mollis).
- Zet plantensteunen bij ijle, hoge planten, zoals ridderspoor en zonnebloem, of plant er stevige, hoge vaste planten of struiken omheen, om te voorkomen dat de bloemstelen knakken. Bind de uitlopende ranken van klimplanten regelmatig vast.
- Snoei uitgebloeide struiken, buxus en hagen, zoals taxus, thuja, haagbeuk, liguster, hulst en (Leylandii-)coniferen, vóór 21 juni lichtjes in vorm. Doe dit op een bewolkte dag, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet verbranden in het felle zonlicht.
- Zet bloeiende zomerbollen zoals dahlia’s en gladiolen, al dan niet met pot en al, op lege plekken in de border. Je kunt deze maand ter plekke, in de volle grond, ook nog allerlei eenjarige zomerbloeiers zaaien, zoals Afrikaantjes, Cosmea en juffertje-in-het groen (Nigella).
- Zet als het lang droog blijft de sproeier aan. Een of twee per week lang sproeien is beter dan elke dag een beetje. Doe dit in de vroege ochtend of late avond, want overdag verdampt het meeste water meteen weer. Ook pot- en kuipplanten geef je het best in de ochtend of avond water. Plaats waterschalen onder de potten en kuipen als je dat nog niet gedaan hebt.
- Zet voor de vogels en eventuele egels een drink- en badderschaal neer. Ook insecten kunnen hieruit drinken als je er een paar stenen in legt waar ze op kunnen neerstrijken.
- Maai het gras elke week. In droge periodes maai je minder vaak en maai het gras dan ook niet te kort, om bruine plekken door droogte en zon te voorkomen. Bemest het gazon op een dag dat er regen wordt verwacht.
- Blijf onkruid wieden en slakken wegvangen.
- Schep kroos en algen uit de vijver. Laat het een nachtje aan de rand van de vijver liggen, zodat kleine waterdieren en -insecten er nog uit kunnen kruipen voordat je de groene drab afvoert.
- In ons tuincentrum in Temse vind je heel veel leuke cadeaus voor Vaderdag. Kom zelf maar eens kijken.
- Maak van je tuin of balkon een vakantieparadijsje en voeg leuke decoratie en planten toe in de stijl van jouw favoriete vakantieland! Een vleugje Spanje? Of een vleugje Italië. Het kan allemaal!
Veel tuinierplezier!