De zomer is ten einde: buiten vallen er bladeren van de bomen en het aantal uren licht neemt langzaam af. Ook binnenshuis ruil je zomerbloeiers in voor droogbloemen en leuke herfstaccessoires. Ons dagelijks leven verplaatst zich van buiten weer naar binnen. Dat is een hele verandering, ook voor jouw kamerplanten. In dit blog lees je 7 tips voor kamerplantenverzorging in de herfst.
Verzorging kamerplanten in het najaar
Waar we onze kamerplanten ‘s zomers soms wel twee tot drie keer per week water gaven, schroeven we de watergifte in het najaar weer een beetje terug. Het aantal zonuren per dag neemt af en daarmee daalt de temperatuur ook. Kamerplanten hebben daardoor een stuk minder water nodig dan in de zomer. Om ervoor te zorgen dat jouw kamerplanten de herfst en winter doorkomen, hebben wij een aantal tips voor je.
1. Geef minder water
Kamerplanten gaan na de zomer in ruststand, dat wil zeggen dat ze geen actieve groei meer hebben. Tijdens deze ruststand verbruikt de kamerplant minder energie en hebben de wortels dus ook minder water nodig. In het najaar schijnt de zon minder fel waardoor de aarde ook minder snel uitdroogt. Geef kamerplanten in de herfst dus minder vaak water, ongeveer één keer per week.
2. Zorg voor meer licht
In de herfst neemt het aantal uren daglicht af, waardoor jouw groene vriend het moeilijker heeft om voldoende zonlicht op te vangen. Waar jouw plant in de zomer iets van het raam af stond, mag je de plant in de herfst juist weer iets dichter bij het raam zetten. Houd de lichtbehoefte in de gaten, ga geen Sanseveria in het raamkozijn zetten, daar is het veel te licht voor hem. Twijfel je over de exacte lichtbehoefte? Vraag onze medewerkers om advies of check het in de plantengids.
3. Stop met bijvoeden
Doordat kamerplanten in de herfst in ruststand gaan en een stuk minder groeien, hebben ze minder behoefte aan plantenvoeding. Geef plantenvoeding tot aan begin augustus en wacht daarna tot de lente. Geef je toch plantenvoeding, dan beschadig je hiermee de plantenwortels.
4. Zorg voor een goede luchtvochtigheid
Hoewel het lijkt alsof de luchtvochtigheid in de zomer lager ligt, is dit eigenlijk het geval in de herfst. Waar we ‘s zomers vaak deuren en ramen openzetten, laten we in de herfst vaak deuren en ramen gesloten. Dit in combinatie met de verwarming die aangaat, zorgt voor een droog klimaat in huis. Vooral tropische kamerplanten houden van een hoge luchtvochtigheid. Dit bereik je door in de herfst de bladeren van kamerplanten veel te sproeien met de plantenspuit.
Uitzondering: cactussen, vetplanten en planten met behaarde bladeren houden niet van vocht. Zij zijn gewend aan droge lucht en hoef je dan ook nooit te sproeien.
5. Niet verpotten
Kamerplanten hebben hun actieve groeiseizoen in het voorjaar. De lente is dan ook de uitgelezen kans om jouw kamerplant te verpotten. Stel het verpotten van jouw kamerplant in de herfst dus nog even uit. De plant houdt het heus nog wel even uit tijdens de koudere maanden. Trakteer hem in het voorjaar op een pot die 20% groter is dan de huidige pot.
Uitzondering: is jouw plant in de zomer zo hard gegroeid dat de wortels boven de aarde uitkomen, dan is het wel verstandig om de plant te verpotten. Zeker aan het begin van de herfst heeft je plant nog voldoende energie om zijn grotere huisje eigen te maken.
6. Zorg voor voldoende warmte
De meeste kamerplanten zijn van tropische afkomst en houden dan ook van een warme ruimte. Staan jouw kamerplanten in een kamer waar de kachel niet aangaat, verplaats hem dan naar een ruimte waar het iets warmer is. Tropische kamerplanten houden van een minimale temperatuur van 15 graden overdag tot 12 graden ‘s nachts.
Let op: plaats jouw tropische groene vriend nu niet ineens naast een radiator om hem warm te houden. Verwarmingen drogen de lucht namelijk ook erg uit. Dit geldt ook voor vloerverwarming. Plaats je kamerplant op een plantenstandaard of een kruk of tafeltje.
7. Knip oneffenheden weg
Het kan voorkomen dat jouw kamerplant wat gele, bruine of dode stengels en bladeren heeft. Deze knip je makkelijk weg met een keukenschaar of snoeischaar. Lelijke bladeren of bruine randen komen het hele jaar door voor. Deze kun je eigenlijk altijd wel wegknippen. Zo houd je je plant mooi en in shape.
Meer informatie over kamerplantenverzorging?
Wil je meer weten over het verpotten van jouw kamerplant, de juiste plantenvoeding of ben je op zoek naar een handige plantenstandaard? Ons tuincentrum in Temse is de plek voor kamerplanten en alle benodidgheden. Onze medewerkers hebben veel kennis van groen en helpen jou graag bij alle soorten vragen. Tot snel in Temse!